Sari la conținut

NovArt, Art by Xaara Novack sau blogul meu de artă

NovArt sau Art by Xaara Novack este blogul meu de artă. A fost înființat în anul minunatei pandemii. Am reluat munca în domeniul care m-a pasionat încă de la începuturile mele ca ființă, ARTA.

Pictez de când mă știu. Bunica îmi povestea că atunci când eram bebeluș, în ziua în care au venit ursitoarele, prin tradiție, a trebuit să aleg un obiect. Am ales o pensulă, un creion, carte și un pieptene.

Pereții casei erau adesea decorați cu portretele abstracte ale membrilor familiei. Iar în școala generală, eram acel copil care prefera să mâzgălească în caiet decât să fie atent la lecții. N-am fost cel mai strălucit om la învățătură. Dar am adorat desenul. Era lumea mea!

NovArt este mai mult decât artă, este terapie! Artă din suflet pentru suflet.

Pictura, mâzgăleala, deseneul, a fost ceva terapeutic pentru mine. Ca o eliberare și o regăsire în același timp. Am avut noroc și în școala generală, l-am avut ca profesor de desen pe domnul Gheorghe Ciuchete. Dânsul mi-a fost îndrumător și m-a susținut în a-mi descoperi latura artistică.

Istoricul meu ca artist plastic

Așa am ajuns la Colegiul Tehnic de Arte și Meserii Constantin Brâncuși. Acolo am studiat arta plastică. Am avut parte de câțiva profesori foarte buni:

Doamna Magda Buce – Răduț ca profesor de istoria artei și artă vizuală

Domnul Alexi Mircea și doamna Lăcătuș Rodica, profesori de arte plastice

Am să menționez și directorul colegiului nostru, Florian Armeanu, un domn cât se poate de modest și bun. A fost pentru prima dată când am intrat în biroul unui director și am întâlnit un câine. Nu era un câine de rasă, ci unul comunitar. Am rămas cu o impresie caldă despre dânsul, ca om. Restul directorilor care au venit după, sincer, nici nu le-am reținut numele.

Am putea spune că odată cu liceul s-a încheiat și aventura mea cu pictura, ilustrația sau desenul. Pentru că facultatea aleasă de mine a fost una diferită. În Craiova nu există o facultate de arte plastice, așa că am ales o a doua opțiune: Filosofia. O vreme am regretat, însă odată cu înaintarea în vârstă, mi-am dat seama cât de bine mi-a folosit.

Bonus, am avut dublă specializare: Filosofie – Sociologie. Examene dublu la număr, dar cele mai frumoase amintiri. Din sesiune și nu numai. Am continuat să desenez și să pictez, evident. Este ceva care mă caracterizează și este parte din mine. La fel de natural precum a bea apă.

Expoziții

În 2015 am avut prima expoziție, la Casa de Cultură Traian Demetrescu. Sub tutela fostului meu profesor din școala generală, Gheorghe Ciuchete.

Apoi au continuat alte expoziții. Majoritatea au fost la comun cu alți artiști. Astfel, munca mea se întoarce întotdeauna în punctul de unde am plecat. Către ARTĂ.

NovArt este o extensie a ceea ce sunt, a cine sunt eu.

Domeniile în care lucrez și în care m-am dezvoltat în paralel sunt marketingul online. Era evident având o facultate de sociologie să nu explorez fenomenul social – media. Și în același timp am un blog de beauty. Acesta m-a ajutat să înțeleg marketingul online și tot ce înseamnă social media.

Ador fotografia, îndeosebi fotografia de produs și colajul. Ele m-au adus cumva în zona de Art Journaling. Iar partea de jurnal sau de scris, mi-a deschis orizonult către Bullet Journaling.

Și toate către terapia prin artă.